Pjevač Aldino odlučio je raskinuti brak sa suprugom Arduanom Pribinja-Kulić jer je nad njim vršila fizičko i psihičko nasilje. Njegova glazba, posebno njegov zadivljujući glas i zadivljujuće balade poput “Priva” i “I Sad me po tebi poznanu”, imaju rijetku sposobnost rasplakati ljude od prve note.

Bosanskohercegovački pjevač Ardino neočekivano je javnosti otkrio zlostavljanja koja je trpio od strane svoje bivše supruge Aduanane Pribinje-Kulić. Unatoč razvodu dvije godine nakon što je otkriven, dobili su dvoje djece, nad kojima je skrbništvo dano njegovoj bivšoj ženi. Unatoč tome što je suzdržan i skroman, bosanskohercegovački kantautor neočekivano je dospio u središte pozornosti, izazvavši široku raspravu i medijsku pažnju.
Jedan od najvećih izazova s ​​kojima se suočavao bio je taj što su njegova djeca bila uključena u svađe svojih roditelja i bila su izravno pogođena nervozom koju je pokazivao tijekom razgovora. Kao što je bio naš običaj, poveo sam Aduanine sinove sa sobom navečer. Ovom konkretnom prilikom, međutim, naš je već zategnuti odnos dosegao novu razinu kada je Harlan glatko odbio otići svojoj majci. Ovo neslaganje brzo je preraslo u žestoku verbalnu svađu između nas dvoje, koja je na kraju prerasla u fizičku.

Tijekom cijele muke, Aduanna me više puta čupala za kosu i udarala. Citat na koji sam jednom naletio točno je opisao težinu situacije: “Pretukla me kao kravu u kupusu”, prisjetio se Aldino. Također je rekao da mu je najteže bilo vidjeti kako su njegovi sinovi bili prisutni tijekom cijele muke, plakali i očajnički pokušavali vratiti neki privid mira svojim roditeljima. Aldino je čvrsto vjerovao da je počiniti čin nasilja nad svojom suprugom krajnje nezamislivo jer nije naučen zaštititi se na taj način

Pjevač je za “Blic” otkrio da zbog odgoja nije imao razmišljanja o fizičkom ozljeđivanju žena i da nije pribjegavao nijednom obliku samoodbrane. Nakon dugotrajnog sudskog procesa koji je trajao dvije godine, razvod je okončan. Arduana je dobila skrbništvo nad djecom, dok je Ardino dužan plaćati alimentaciju. Nažalost, obiteljsko nasilje je sve učestalije, a prvenstvene žrtve su žene i djeca. Međutim, moramo priznati da sve veći broj muškaraca također doživljava zlostavljanje u svojim brakovima, iako se njihove borbe često zanemaruju.
Poznati pjevač Aldino primjer je da patnja u takvim situacijama nije obavezna, s tim se stvarima mora otvoreno suočiti kako bi se stvorila društvena svijest. Aldin Kurić iz Jajčana, poznatiji kao Al Dino, rođen 21. jula 1970. godine, bosanskohercegovački je kantautor. Poznat po svojoj zapanjujućoj i živopisnoj etno-pop glazbi, predstavlja novi val u bosanskohercegovačkoj zabavnoj i popularnoj glazbi. Al Dino vješto spaja tradicionalne Schrager obrade s poznatom narodnom pop glazbom Bosne i Hercegovine i Balkana.

Al Dino, ponosni otac dvojice sinova, krasio je pozornice brojnih domaćih festivala, a čak je sudjelovao i na nacionalnom izboru za pjesmu Eurovizije u Sarajevu, objavila je Vikipedija.org. Njegovo putovanje bas gitariste i jazz entuzijasta počelo je u osnovnoj školi kada je njegov pjevački talent počeo sjati. No, tek u šesnaestoj godini njegov se put potpuno promijenio. Slučajno je vidio kasetu poznatog fusion jazz benda Weather Report, što mu je dalo duboku strast i snažnu želju za svladavanjem bas gitare, a inspiraciju je crpio u legendarnom Jacu Pastoriusu.

Od tog ključnog trenutka, Coolidgeova je sudbina bila zapečaćena i započeo je karijeru oblikovanu ljubavlju prema jazzu i iznimnim vještinama basa. Nakon života u Jajcu do osamnaeste godine, nastavlja vojnu karijeru i nastavlja studij medicine u Sarajevu. Tijekom boravka u glavnom gradu imao je priliku uspostaviti kontakte s brojnim glazbenicima, posebice onima iz svijeta jazza. Aktivan sudionik raznih jazz događanja, Coolidge je pokazao svoj talent na bas gitari i ostavio neizbrisiv trag na gradskoj glazbenoj sceni.

Istovremeno, od svog poštovanog djeda Zaim-bega, vještog i cijenjenog harmonikaša, naslijedio je duboku fascinaciju drevnim bosanskim sevdahom, fascinaciju koja se eksponencijalno širila. Ova strast prema Sefdi dodatno je ojačala utjecaj njenog djeda na Aldinu. Tako su Ardinove sposobnosti solo gitariste i pjevača počele izlaziti na vidjelo u uglednim sarajevskim restoranima, otkrivajući još jednu skrivenu strast prema pjevanju. Zbog sukoba, avanture su ga odvele u Mađarsku i na kraju u Njemačku.

Njegov glazbeni put uz bas gitaru započeo je u Njemačkoj, gdje je surađivao sa poznatim bosanskohercegovačkim zvijezdama kao što su Dina Merlin, Hari Mata Hari, Halid Bešlić, Safet Isović, Haris Džinović, te drugim pop i folk umjetnicima koji su tamo živjeli. stranim. Istovremeno je nastavio studij modernog jazza i nastupao u raznim klubovima s glazbenicima iz cijelog svijeta. Al Dino, poznat i kao “The One Man Band”, zabavljao je publiku u njemačkim i talijanskim restoranima pokazujući svoje vokalne talente na sedam različitih jezika. 1998. godine, nakon povratka u Bosnu, počinje snimati pjesme za svoj prvi solo album „Odlaziš“.


Naslovna pjesma s albuma brzo je postala hit u Bosni i Hercegovini, katapultiravši Ardina u središte pozornosti i stekavši mu široku popularnost. Nadovezujući se na taj uspjeh, 2002. godine objavljuje svoj drugi album “Na droj adresi” koji osvaja vrhove ljestvica i donosi brojne nagrade. Godine 2004. Aldino je izdao svoj treći album “Kopriva” na kojem se nalazi njegov najveći hit do danas “Kopriva”. Pjesma je bila hit ne samo u Bosni i Hercegovini, već i preko granica Srbije, Crne Gore i Makedonije.
Utjecaj pjesme “Čaršija” na Aldino glazbeno putovanje teško je precijeniti, jer je postala himna za imigrante širom svijeta. Njegov izvanredni album “Kopriva” dobio je ogromna priznanja, zasluženu titulu albuma godine i dobio cijenjene nagrade “Davorin” i “BH Radio Festival Awards” u Zenici. Uz to, Aldino je imao nevjerojatno postignuće osvojivši 8 Oscara u Bosni i Hercegovini, dok je u Srbiji također osvojio nagradu Beograda za vrući film godine 2007.

Tijekom Srpskog radijskog festivala Al Dino i Goran Tržan zauzeli su prvo mjesto s pjesmom “K’o ljudi”, zajedničkim nastupom, a pobijedili su s pjesmom “FERAS”. Al Dino je četvrti album, Older, objavio 2009. godine. Trenutno živi u Sarajevu i jako je ponosan na odgoj svoja dva sina dok je aktivan u glazbenoj industriji.

Ads