Ljudi širom svijeta različite dobne starosti su zabrinuti radi širenja virusa covid19. Ako odajate inejđera koji je nervozan radi ovog svega što se dešava nudim vam pet stvari koje možete uraditi:

1.NORMALIZUJTE ANKSIOZNOST Anksioznost može biti i zdrava , ne znaju svi da ova emocija može bii i korisna. Radi toga se tinjeđderi plaše ponekad da njihova anksioznost nije pravi anksiozni poremećaj.
Možete da im kažete smireno: “normalno je da si sada donekle anksiozan. To je realna reakcija na sve vijesti o pojavi virusa.”

Odatle možemo da podstaknemo naše tinejđere da usmjere svoju nelaogud negjde drugo npr u korisne aktivnosti ili izučavanje i praćenje preporuka izdravstvenih instiitucija.

2.PONUDITE IM PERSPEKTIVU  Psiholozi smatraju da je anskizonost nezdrava kada se ukazuje samo onda kada nema prijetnje nikakve.Tačnije kada ne postoji razlog za brigu.Možemo da im pomognemo da se ne brinu previše ko ovoga tako da ćemo da se pobrinemo za to da ne precjenjuju niti potcjenjuju svoju sposobnost da se zaštite od tih opasnosti. Možemo reći da većina oboljelih imaju blage simptome te da se mogu zaštiti tako što će ostajati kod kuće,prati ruke, zdravo se hraniti itd

Ostatak teksta možete da pročitate OVDJE

Ads