Poznati austrijski advokat i branitelj Nikolaus Rast je, nkon strašnog događaja koji je zadsio Austriju i njen glavni grad Beč izašao u javnost sa nekim svojim razmišljanjima vezanim za cjelokupnu situaciju. Inače, on je rekao medijima da je lično poznavao ubijenog teroristu Kujtima Fejzualija, jer ga je prošle godine branio na jednom suđenju. Advokat tvrdi da je terorista odrastao u jednoj sasvim normalnoj porodici, te da se za njegove postupke nikako ne smiju kriviti njegovi roditelji, jer oni nemaju veze sa time. On smatra da je Kujtim imao tu nesreću da je upoznao neke veoma loše i opasne ljude koji su uticali na njega, pa je rekao i ovo:

“Da nije išao redovno u džamiju ovo se sada ne bi dogodilo. Da je nastavio trenirati boks, ili fudbal,što mu je bila velika želja, sada bi bio uspješan bokser ili fudbaler i svakako još uvijek živ.” zaključio je Rast, govoreći o muškarcu zbog čijeg je čine četvero ljudi izgubili život, a na desetine ih je povrijeđeno. Advokat je rekao da u kontaktu sa Kujtimom nije mogao ni da pomisli da je sposoban za napad kojeg je učinio, a upoznali su se kada ga je branio u slučaju u kojem je dobio 22 mjeseca zatvora jer je pokušao da se priključi Islamskoj državi u Siriji

Rast naravno osuđuje teroristički napad, ali tvrdi da je Kujtim bio dobar momak, te da je kao tinejdžer došao u kontakt sa nekim radikalnim ljudima iz obližnje džamije i da je i sam postao radikalan u fazi života kada mu nije bilo baš najjasnije šta će dalje sa svojim životom i dko je tražio svoje mjesto u ovome svijetu. Inače, Fejzulai je krajem prošle godine bio pušten iz zatvora, na zahtjev Nikolausa Rasta, koji je procijenio da je on pokazao uzorno ponašanje i da se deradikalizirao.

Ads