Svako voli da ima kuću ukrašenu cvijećem ili nekim drugim dekorativnim ukrasima, a složit ćete se da cvijeće baš svakoj kući i dvorištu doda na ljepoti, ali i živosti, pa tako sve odmah izgleda vedrije i življe. Iako ima dosta posla oko cvijeća, kako onog vanjskog tako i cvijeća koje držimo unutar kuće, ipak se ništa ne može mjeriti sa ugođajem koji dobijamo sa držanjem cvijeća. Mnogo žena voli da ima barem poneki cvijet u kući, a to je posebno zastupljeno na Balkanu, gdje ćete sigurno vidjeti dosta žena kojima su kuće ispunjene cvijećem.

Jedna od najraskošnijih i najtežih za održavanje jeste sigurno orhideja. Ovaj cvijet nije baš ni jeftin, pa tako prvo izdvojite priličnu sumu novca kako bi kupili ovaj cvijet, a zatim dobro morate paziti kako da ga održavate da ne bi propao. Naime, orhideje treba zaljevati ljeti samo jednom do dva puta sedmično, dok se preko zime zaljevaju samo jednom u dvije do tri sedmice. Magistrica agronomije objasnila je kako bi najbolje bilo zaljevati orhideje kišnicom, pošto ih to hrani, ali ako nemate baš kišnicu, možete ostaviti i običnu vodu koja treba da odstoji nekoliko dana prije zaljevanja.

Dakle, zalijevanje treba da se vrši ujutro i to da se kompost prilično ovlaži, ali ne da bude pun vode, što znači da ne smijete stavljati previše vode u saksiju, nego trebate dozirati pomalo samo dok zemlja ne dobije vlagu. Pored toga možete je prskati do tri puta dnevno vodom iz prskalice, ali u toploj prostoriji to treba uraditi do tri puta, dok u hladnijoj eventualno jednom dnevno. BItno je napomenuti da ne treba prskati samo tokom cvjetanja nego i tokom mirovanja.

Ads