Veliki broj ljudi danas ima problema sa mokraćnim kanalima i urinarnim traktom gdje se javljaju češte upale. U principu žene više pate od ovih problema a najgore je što ove upale mogu postati hronične i dovesti do većih zdravstvenih problema koji mogu biti i puno ozbiljniji.

Organizam žene je puno osjetljiviji od muškog i zato žene puno češće imaju upale generalno, a to se odnosi i na urinarni trakt, posebno mokraćne kanale. Kada je u pitanju boja i miris urina, iako rijetko ko obraća pažnju na to, treba dobro voditi računa o tome i svaku promjenu treba razmotriti i eventualno posjetiti liječnika. Ako je vaš urin tamne boje i jakog mirisa onda vam vaš organizam šalje znak da je dehidriran a to može biti vrlo opasno.

 

U tom slučaju povećajte unos tečnosti u organizam, najbolje pijte vodu,  i ako se urin vrati u prijašnje stanje, odnosno postane svijetliji i normalnog mirisa, onda je sve  u redu. Urin može pprimiti i miris hrane koju ste konzumirali, pa ako ste jeli šparoge, bijeli luk, prokulice i slično, onda će vaš urin imati čudan neuobičajen miris, i to vas ne treba uznemiravati.

Ako u vašem organizmu postoji neka upala onda će vaš urin mirisatii slično kao amonijak, a ako uz ovaj miris idete i često da mokrite i bolno je, onda posjetite doktora. Ako vam ovo stanje pređe u hroničnu upalu, onda ćete je imati cieli život jer se ona ne može izliječiti. Svaku promjenu urina koja traje izvjestan period trebate saopštiti svom doktoru.

 

Ads