Iako se konstantno priča o važnosti prvog obroka u danu i koliko je doručak ključan za zdravlje našeg organizma, ipak veliki broj ljudi preskače taj obrok, pretežno zbog nedostatka vremena, ili zato što nisu “jutarnji tipovi”. Ono što svaki nutricionista podvlači jeste da je ispijanje prve jutarnje kafe bez doručka velika greška kojom oštećujemo rad organa, mnogi se i dalje odlučuju na tu varijantu. Kako navode stručnjaci, prvi obrok u danu treba biti obilat zdravim namirnicama i “laganim” varijantama kako ne bismo odmah preopteretili organizam.

Doručak treba da obiluje vitaminima i zdravim kalorijama, pa bi zbog toga trebalo izbjegavati namirnice koje u sebi imaju kvasac, a to su pretežno sva peciva koja konzumiramo. Problem sa kvascem je što dovodi do nadutosti i može prouzrokovati tegobe želuca, a najviše bi trebalo izbjeći lisnata peciva ili kolačiće sa kvascem. Također, velika zabluda koje se mnogi drže jeste pijenje jogurta na prazan želudac. Jogurt jeste vrlo važan za rad crijeva, jer u sebi sadrži dobre bakterije, ali ako ga pijete na prazan želudac, on uzrokuje smanjenje želučane kiseline, pa teže probavljate hranu taj dan. Također, paradajz bi se trebao konzumirati tek uz ručak, jer može izazvati jak bol u želucu kada se kombinuje sa želučanom kiselinom.

Istu stvar može prouzrokovati bilo koji od agruma, narandža, limun, mandarina ili grejfrut. Ovo voće je generalno jako zdravo i odličan izvor C vitamina, ali kiselina koju agrumi sadrže može napraviti velika oštećenja na sluzokoži, zbog čega možete imati jake tegobe sa želucem, a čak i sa žuči.

Ads