Danas smo pripremili dvije zadivljujuće teme kako bismo privukli vašu pozornost. Početna tema zadire u područje cjepiva. Vrijedno je napomenuti da su pojedinci rođeni u bivšoj Jugoslaviji bili obvezni cijepiti se protiv tuberkuloze, što je na plećima nekih pojedinaca ostavilo trajan trag i dan danas…


Jeste li svjesni podrijetla oznake na ramenu, jedinstvene karakteristike koja se obično nalazi kod osoba rođenih u bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji? U medijima je objavljeno da se novorođenčad u ovoj regiji prima BCG cjepivom, vrlo sigurnim cjepivom koje značajno smanjuje rizik od zaraze teškom tuberkulozom.

Stvaranje ožiljaka, tipične posljedice nakon cijepljenja, obično se događa otprilike jedan do dva mjeseca nakon primjene cjepiva. Ova posebna vrsta ožiljka služi kao prepoznatljiv znak za pojedince porijeklom s Balkana, omogućujući im da se lako prepoznaju i identificiraju. Novorođenčadi se BCG cjepivo, koje štiti od tuberkuloze, daje unutar prvih 24 do 48 sati nakon rođenja. Ovo se cjepivo ubrizgava u gornju trećinu lijeve nadlaktice, a primjenjuje se intrakutanom metodom.
Nakon primanja cjepiva na mjestu ubrizgavanja u roku od 2-3 tjedna izbija bezbolna i blago crvena papula. U oko 10 posto slučajeva ova papula može evoluirati u gnojenje, što rezultira stvaranjem ožiljka unutar sljedeća 1-2 mjeseca. Većina djece obično obraća malo pozornosti na pojavu manjeg ožiljka nakon cijepljenja. Za potvrdu prisutnosti ožiljka nakon cijepljenja potrebno je otprilike 4-6 mjeseci.

Kod malog udjela djece, točnije manje od 10 posto, zabilježena je prisutnost ožiljaka.

Možete li dati izvornu rečenicu ili kontekst za dodatni tekst?

Crnogorske vlasti nastavljaju opsežnu potragu za Nikolom Drecuna, pripadnikom kavačkog klana, koji je osumnjičen za umiješanost u atentat koji se dogodio 20. lipnja na Cetinju. Ovaj incident rezultirao je eliminacijom pojedinaca poznatih kao “prevaranti” Dragan Roganović i Petar Kaluđerović. Podsjećamo, Roganović, bivši tjelohranitelj Gorana Radomana i 36-godišnji boksač, već je bio na meti rivalskog Kavačkog klana još 2017. godine tijekom rata kotorskog klana.

Pojedinac koji je trenutno pod sumnjom da je postavio bombu na stablo iznad svog automobila ista je osoba koja je pucala u njega tijekom tog konkretnog incidenta. Drecun je tijekom suđenja za pokušaj atentata na Roganovića izjavio da mu je motiv bio riješiti navodni dug koji je imao s pokojnim Nikolom Ćupićem. Ćupić je tragično izgubio život u insceniranoj eksploziji još 2019. godine. Drecun je dao iscrpno objašnjenje otkrivši da je od Ćupića posudio pozamašnu svotu novca, a do sredine 2017. dug je premašio 10.000 eura. Kako je vrijeme prolazilo, kamate na zajam nastavile su se akumulirati, da bi na kraju dosegnule točku u kojoj nije mogao vratiti posuđena sredstva.

U tom trenutku Ćupić je navodno predložio zlokobni aranžman – ubojstvo Dragana Roganovića u zamjenu za oslobađanje Drecuna od financijskih obveza. Drecun, osjećajući se iznuđenim, situaciju karakterizira kao oblik ucjene. U Ćupićevo ime nevoljko je pristao provesti plan eliminacije Roganovića. Ponovljeni primjeri zlostavljanja i fizičkih napada od strane Roganovića poslužili su kao dodatni motivirajući faktor. Prema Drecunovom svjedočenju, strategija se sastojala u tome da se sakrio i strpljivo čekao Roganovićevo prisustvo u blizini stambenog kompleksa kako bi izvršio čin okončanja života. U noći uoči neuspjelog pokušaja atentata, Drecun je otkrio da je pomno pratio Roganovićeve aktivnosti te da je čak i posjećivao njegovu kuću.

U Spužu je priznao pokušaj eliminacije Ranka Radulovića, pripadnika Škaljarske grupe. Po povratku u zatvor ispričao je kako je vani čuo glas koji je zazvao njegovo puno ime i izdao prijeteće upozorenje. Taj glas ga je upozorio da će ga Ranko Radulović ubiti u hodniku, ako izađe van. Sljedećeg dana ista se osoba pojavila ispod prozora njegove sobe i isporučila još jednu zlokobnu poruku. Ovog puta riječ je o prijetnji da je Ranko Radulović poslao nekoga da seksualno napastvuje njegovu sestru i baci je na deponij. Dok je idući dan hodao, prepoznao je Radulovićev glas i bio siguran da pripada istoj osobi. Drecun je prenio ovu informaciju, rasvijetlivši njen izvor i dajući dodatno pojašnjenje.

Ads