Ovaj drugi pik pandemije korona virusa, kako ga sada nazivaju uglavnom napada mlađe i prema statistikama u Srbiji je najveći broj pacijenata u dobi između 20 i 40 godina. Na samom početku pandemije djeca skoro nikako nisu oboljevala i bilo je jako zagonetno i za same stručnjake zašto korona ne napada  najmlađe.

Međutim, na žalost, sada se i ovo promijenilo i ne samo da korona virus napada i najmlađe nego neki od njih imaju i jako teške simptome i priključeni su na respoiratore. Mada postoji veliki broj asimptomatskih slučajeva i oboljelih koji imaju blage simptome koji ne zahtijevaju bolničko liječenje, ima i teških slučajeva kao što je 14-godišnji dječak iz Srbije koji je priključen na respirator.

On nije imao niokakva druga oboljenja i sportista je tako da je nepoznato zašto je on u ovako teškom stanju. Pored njega, u posljednje dvije sedmice je troje do tada potpuno zdrave djece bilo na mehaničkoj ventilaciji u bonici u Tiršovoj. Dječak od 14 godina je smješten u bolnici Dragiša Mišović i njegovo stanje je i dalje jako teško. Ono što je posebno alarmantno u svemu ovome je što su sva ova djeca bila potpuno zdrava prije nego su se inficirali korona virusom.

Ni stručnjaci ne znaju još uvijek da objasne zašto neki pacijenti imaju jako blagu kliničku sliku dok neki  od njih završe na respiratoru. Dok na tržište ne stigne vakcina koja bi nas mogla zaštititi od ove pošasti krajnje je vrijeme da svi shvatimo ozbiljno situaciju i maksimalno se pridržavamo svih donesenih mjera kao što je obavezno nošenje zaštitnih maski, fizička distanca i zabrana okupljanja.

 

Ads