Mnogi od nas su u prvom valu pandemije kada je uvedeno vanredno stanje gomilali hranu jer smo mislili da će doći do velikih nestašica. Pored ulja, brašna i kafe i naravno toalet papira svi smo kupovali velike količine konzervirane hrane jer ona najduže može da stoji. Iako svi znamo da ona nije nimalo zdrava to je najbrža opcija kojoj vrlo često pribjegavamo.

Parizeri, viršle i paštete spadaju u hranu koja uopšte nije zdrava i koji nikada ni ne bismo trebali konzumirati, ali to ipak činimo posebno ako je u pitanju doručak ili večera.  U ovakvoj vrsti hrane se nalaze štetne tvari a jedno istraživanje naučnika iz Velike Britanije je pokazalo da se u 80 posto konzervirane hrane stavlja tvar koja je poznata pod nazivom Bisfenol A, a najviše ga ima u jednoj namirnici a radi se o paradajz pireu ili konzerviranom pelatu.

Pored toga je ova tvar redovni sastojak mesnih narezaka i pašteta i svake druge konzervirane hrane. Bisfenol A se u našem organizmu ponaša kao estrogen i vrlo je štetan za njega. Da bismo vam pobliže objasnili o čemu se radi dovoljno je da vam kažemo da se ova tvar upotrebljava u proizvodnji plastike i vrlo je važan sastojak u proizvodnji CD-a.

Pokušajte onda zamisliti kako će ga naš želudac preraditi jer je to nemoguće, pa je puno bolja i zdravije a i sigurnije da sada kada je sezona, napravite sami umak od svježeg paradajza. U ovo vrijeme pandemije treba posebno paziti na hranu koju konzumiramo jer je potrebno da jačamo imunitet kvalitetnim namirnicama.

 

 

Ads