Pokojna muzička i pjesnička legenda Đorđe Balašević je održavao nastupe širom Balkana i mnogi su, srećom. imali priliku da ga vide uživo i da uživaju u njegovom jedinstvenom talentu putem nastupa koji su bili dugi i puni zabave i pozitivnih vibracija.

Balašević je volio da nastupa svuda, ali postoji jedan grad u kojem više nikad nije nastupio nakon rata i raspada Jugoslavije a to je bosanski grad na rijeci Vrbas – Banja Luka. Gledajući na to logički, Banja Luka je dobar grad za nastup budući da je jedan od većih gradova na području Balkana, pa se postavlja pitanje: Zašto bi Balašević odbio nastupati tu? On je otkrio da je nakon rata dobio mnogo prijetnji i poruka koje su na njemu ostavile trajan utisak. Jedna od tih ogavnih poruka je da ga “čeka njegov metak” kada kroči nazad u Banja Luku. Pored toga, u jednom intervjuu ranih 90-ih oko rata, Balaševića su pitali kada će opet nastupati u Banja Luci, na šta je on odgovorio da će doći onda kada dođu svi oni koji su bili tu kada je zadnji put nastupio.

Voditelj ga je doveo u zamku pitavši ga da li se to odnosi i na izbjeglice iz Banja Luke? Balašević nije mogao da izbjegne ovu klopku pa je samo ponovio svoj prethodni stav, na koji je dobio odgovor da se ne bi trebao uopšte ni vraćati. Pored toga ga je i pogađalo što su smatrali da on mrzi Bosance, iako je njegova žena Olivera porijeklom iz Bosne i smatrao je da su svi naši narodi iznad takvog trulog razmišljanja.

Ads