Kada je u pitanju Desanka Beba Lončar (79) ona je bila glumica retke, otmene lepote, a kadrovi iz filma Ljubav i moda u kojima ona krstari vespom ulicama Beograda u žentstvenoj haljini sa crveno belom kockicama koja naglašava njen uzak struk celoj Jugoslaviji urezali su se u pamćenje. Nije ni čudo da je 1960 godine ubrzo nakon prikazivanja ovog ostvarenja dobila titulu se*s simbola i naidma srpska Brižit Bardo.

Beba je imala samo 17 godina kada je živo obične tinejdžerke zamenila sa životom jedne filmske dive. Nakon uloge u filmu Ljubav i moda preko noći postala je jedna od najtraženijiih jugoslovenskih glumica a nizale su se i uloge u filmovima “Dvoje”, “Dr”, “Lito vilovito” a onda i “Dugi brodovi”, koji joj je otvorio vrata evropske kinematografije. Došli su kod mene i rekli mi – snimaćeš jedan film, vozićeš vespu, nosićeš divne haljine, vozićeš se avionom… To je bilo kao san”, ispričala je Beba jednom prilikom. Mnogo sreće i slučajnosti uticalo je na moju karijeru. Na Zapadu sam bila zanimljiva i kao djevojka koja u filmsku industriju stiže iza gvozdene zavjese”, govorila je, prenosi Blic žena.

Nakon uloge vikinške princeze u britansko jugoslovenskoj koprodukciji Dugi brodovi, ova nežan plavuša tada tek 19 godišnjakinja mogla je da bira kojim će putem da krene a ona je izabrala Rim, koji je tkzv “večni grad” a Italijani su to znali da cene, pa su je naprosto obožavali i zvali je prelepa lutka i fatalna plavuča. Beba je bila velika zvezda u Italiji, radila je i družila se sa velikim facama kao što je Marčela Mastrojanija, Vorena Bitija, Masima Ranijera… Ostatak čitajte ovde. 

Ads