Kada je region u pitanju, tačnije Bosna i Hercegovina, glavna vijest poslednjih par dana je rušenje crkve u dvorištu Fate Orlović. Ona je preko noći postala glavna vijest svih medija i portala, a razlog je bio upravo taj, rušenje crkve u njenom dvorištu, za što se ona godinama borila i na kraju je ovaj njen slučaj završio i na sudu u Strazburu.

Kada je originalni tekst u pitanju, tu je pisalo da je Fata Orlović popila najslađu kafu nakon rušenja crkve, kao i to da je ona najsretnija jer joj crkva više ne zaklanja pogled koji je imala sa svoje terase. Nekoliko medija je prenijelo ovu informaciju, da je ona popila do sada najslađu kafu, ali nigdje nema provjerene informacije da je ona rekla da je najsretnija što crkve više nema, pa se onda samim tim ova informacija smatra neistinitom.

U tekstu je još navedeno kako su Fati u dvorište dolazili pijani mladići koji su pjevali četničke pjesme. I to su samo nagađanja i informacije nisu provjerene, tako da se i to smatra neistinom. U originalnom članku je pisalo da joj se zdravstveno stanje pogoršalo, i da je zbog toga završila na UKC-u Tuzla. I ovo se smatra neistinom, jer prava istina je da je ona išla samo na rutinsku kontrolu kod doktora.

Ads