U nastavku današnjeg članka malo ćemo da zaobiđemo ratna dešavanja u Ukrajini i da se posvetimo problemima sa zdravljem koj eje definitivno i najvažnije. Verujemo da ste do sada jako puno puta mogli da čujete onu staru narodnu poslovicu, “Zdrav čovek ima 100 želja, a bolestan samo jednu”. To je definitivno istina, a u ovom prelaznom periodu definitivno morate povesti računa o sopstvenom imunitetu. 

Jako dobro se zna da je proleće itekako varljiv period, i da tada jako veliki procenat ljudi zaradi prehlaadu koje se ne može rešiti jako dugo vremena. Mi tako danas govorimo o prirodnim travama koje itekako mogu da nam pomognu, a jedna od njih je definitivno i trava koja se zove iva. “”Deluje protiv bakterija i gljivica, pomaže kod bolesti želuca, smanjuje upale, snažan je antioksidans, pomaže kod depresije, reguliše probavu, izbacuje višak vode iz organizma, primenjuje se u lečenju bolesti disajnih organa, jača imunitet, pomaže kod hemoroida i šećerne bolest”, objašnjava čuveni srpski travar Momčilo Antonijević.

Trava iva raste u jako visokim planinskim predelima, a karakterišu je bledo žućkasti cvetići , a stabljike ssu uglavnom drvenaste. Pomaže kod disajnih puteva, odlična je za pluća te pomaže kod osoba koje imaju tu berkulozu. Ova trava inače sadrži: kloroform, 1-butanol, metanol i petrolejski eter. Evo šta vam treba za pripremu i više nego zdravoga čaja: 100 g trave iva, 100 g matičnjaka, 100 g hajdučice i 100 g majčine dušice. Sve sastojke pomešati, uzeti jednu kašikicu i preliti sa 200 ml vruće vode i ostaviti da odstoji 20 minuta. Zasladiti sa prirodnim medom, i vaša pluća će vam biti zahvalna. 

Ads