Niko od nas do prije godinu dana nije mogao ni zamisliti ovakav život, niti smo ikada razmišljali o tome da bi moglo doći do toga da se bojimo “nevidljivog neprijatelja” koji nas okružuje sada već sa svih strana. Naime, pandemija korona virusom natjerala nas je da se preispitamo, sebe i naš život, a nažalost sve veći broj ljudi nas napušta iz dana u dan upravo zbog posljedica koje ovaj virus ostavlja u organizmu. Prije par sedmica Srpska pravoslavna crkva izgubila je velikog čovjeka, Amfilohija, od kojeg su se opraštali stotine hiljada vjernika.

Nažalost, nije dugo prošlo, a stigla je još jedna tužna vijest o smrti patrijarha Irineja, koji je preminuo u vojnoj bolnici u 91. godini. Kao razlog smrti navodi se korona virus, a mnogi su ostali iznenađeni kada su čuli da je patrijarh u teškom stanju. Srpska pravoslavna crkva još se nije oporavila od gubitka jednog velikana, a već smo izgubili drugog. Iako je jučer objavljeno da je patrijarh preminuo, ta vijest nije bila tačna, a veliki broj medija ju je već objavio bio, pa su je kasnije demantovali. Međutim, vijest koja je došča iz vojne bolnice nije bila obećavajuća, te je konstatovano da je patrijarh u teškom stanju.

Nažalost, jutros je potvrđena vijest o njegovoj  smrti, a predsjednik Vučić također se oglasio na službenim stranicama na društvenim mrežama gdje je objavio posljednji pozdrav preminulom patrijarhu Irineju. On bi trebao biti pokopan u “ambulatorijumu”, prostoriji koja se nalazi iza oltara kripte, što je izjavio šef informativne službe SPC, protođakon Radomir Rakić.

Ads