Koliko je štete pandemija korona virusa nanijela u cijelom svijetu ne samo u zdravstvenom nego i u ekonomskom smislu  a i u mnogim drugim oblastima još uvijek se ne može ni procijeniti. Ali, kako kažu stari ljudi u svakom zlu ima i neko dobro, pa tako sada mnogi mogu upoznati ljepote svoje vlastite države jer im putovanja van nje i nisu moguća zbog zatvorenih granica.

Tako se mnogi građani iznenade kada vide kakve se sve ljepote nalaze u njihovoj blizini a za koje nikada prije nisu ni čuli a kamo li ih posjetili. Jedno takvo odredište se nalazi između Subotice i Sremske Mitrovice a radi sei o ljekovitoj vodi koja se nalazi u Pećirskoj banji. Voda koja se ovdje nalazi je vrlo jedinstvena i zbog svoje boje koja je negdje između zlatne i roza a uz to je i slana i mnogi tvrde da je i jako ljekovita.

Urađene su mnoge analize uzoraka ove vode i utvrđeno je da zbog svojih sastojaka ona ima ljekovito dejstvo posebno u slučajevima reume i astme ali je dobra i za sve koji imaju loš imunitet. Glavni sastojci ove vode su brom, jod i sulfat a takva je zahvaljujući stijenama kroz koje prolazi i od kojih pokupi minerale i ostakle ljekovite sastojke

. Zbog velike koncentracije ovih tvari nije preporučljivo u njoj biti duže od pola sata. Pored astme i reume kao i slabog imuniteta ova ljekovita voda pomaže i kod raznih kožnih oboljenja, psorijaze i nekih hroničnih bolesti. Zato, ako nemate ideju gdje biste proveli vikend posjetite ovu banju i nećete se pokajati.

 

Ads