Zdravstveno stanje prvog čovjeka Crne Gore Mile Đukanovića se ozbiljno zakomplikovalo u prošlu nedjelju. Njegovo stanje je bilo toliko teško da je preživio samo zahvaljujući činjenici da je njegovo liječenje nastavljeno u Francuskoj u jednoj od najboljih bolničkih ustanova u toj državi. Naime Đukanović je prvobitno bio smješten u jednu privatnu kliniku u Podgorici, tek kada tamošnji doktori nisu imali ideju kako da nastave njegovo liječenje odlučeno je da se prvi čovjek Crne Gore prebaci u inostranstvo kako bi nastavio liječenje. Avionom je prebačen u jednu od najboljih Pariških klinika gdje je proveo nekoliko dana na liječenju. Kada se stanje stabilizovalo vraćen je u Crnu Gori i trenutno se nalazu u Podgorici u bolnici. Za sada stanje Milke Đukanovića je stabilno.

Organizacija njegovog prebacivanja u Francusku na liječenje je tako tajnovito odrađena da javnost susjedne države nije imala pojma u kakvom se stanju nalazi njihov predsjednik, niti da je prebačen u Francusku na liječenje. Njegovo zdravstveno stanje se nije pogoršalo iz vedra neba, naime sve je počelo još u decembru kada je majka Đukanovića podlegla usljed komplikacija uzrokovanih kovid-19 u 89. godini života. Na sahranu njegove majke su došli broji ljudi, a nedugo nakog toga predsjednik Crne Gore, njegova sestra, žena kao i neki od bliskih prijatelja su počeli pokazivati simptome kovida. Simptomi su se polako pogoršavali, uz visoku temperaturu prvi čovjek Crne Gore je trpio jake bolove. Doktori su ustanovili da se stanje pogoršalo te da je došlo do obostrane upale pluća. Iako je test na koronu bio negativan Đukanović je odmah prebačen u bolnicu.

“Tretiran je kao kovid pacijent jer se verovalo da mu se korona odmah spustila u pluća i da je zato test, za koji se uzorak uzima iz grla i iz nosa, pokazivao da je negativan. Ležao je tu nedelju dana i delovalo je da tok lečenja ide dobro.“ Izvori kažu kako se oko Nove godine osjećao bolje pa je čak izašao iz bolnice „tada je i snimio onu novogodišnju čestitku za građane. Svi koji su gledali taj snimak videli su da je bio nenormalno bled, glas mu je bio promukao i videlo se da teško diše, nigde nije bilo one njegove britkosti.“ Mile Đukanović je propisanu terapiju uzimao kod kuće, ali kako mu se stanje pogoršavalo ponovo je završio u bolnici. „Podgorički lekari bili su izuzetno zabrinuti jer nikakvih naznaka poboljšanja bez obzira na „agresivnu“ terapiju koju su mu davali, krvna slika bila mu je jako loša, pritisak takođe, dobio je bolove i u stomaku, nije mogao da stoji na nogama.“ Pored svih nedaća koje su ga zadesile, kaže izvor došla je informacija da je njegova sestra priključena na respirator, rekao je izvor i dodao da je „Ubrzo posle toga donesena je odluka da se prebaci u inostranstvo, a u opticaju je, osim Francuske, bila i Italija”.

Svi koji su ga poznavali, privatno a i sradnici iz DPS-a su bili u konstantnoj brizi zbog njegovog teškog stanja. Da napomenemo da je Đukanović na drugi dan Nove godine, iako mu je zdravlje bilo znatno narušeno, na ponovno odlučivanje vratio zakone koji su doneseni na Skupštini krajem prošle godine. jedan od zakona koji je vraćen na odlučivanje je vezan za izmjene zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Ads