Malo ćemo se odmoriti od novosti koje nam dolaze sa naše domaće estradne scene, ili vijesti koje su povezane sa crnom hronikom, koja nas u poslednje vrijeme šokira i od nje nikako ne možemo da se oporavimo. Kako ste i sami u naslovu mogli zaključiti u ovom članku pisat ćemo o jednoj veoma zanimljivoj temi za koju vjerujemo da će zanimati sve vas, a posebno domaćice.

Naime radi se o tome da ste sigurno primjetili da kada spremate ručak sa mljevenim mesom, i kada ga otopite da se oko njega pojavi neka crvena tečnost i svi mi pomislimo da je to krv, ali svi smo bili u zabludi jer to nije krv. Inače radi se o tome da je crvena tečnost koja se nalazi u sirovom mesu ustvari je mješavina vode i mioglobina, odnosno proteina koji dovodi kiseonik do svih ćelija mišića. Tokom prerađivanja hrane većina krvi se odstrani od sirovog mesa za prodaju, ali u mišićnim ćelijama se zadržava protein, od kojeg zavisi i boja mesa.

Inače, hemoglobin je protein koji se veže za gvožđe i kiseonik, a koji se nalazi u srčanim i skeletnim mišićima većine kičmenjaka i skoro svih sisara, uključujući krave, svinje, ovce. Kada se meso zamrzne, voda koja se prirodno nalazi u njemu pretvara se u kristale leda, a kada se promijeni stanje materije, voda se širi i razvija šiljaste ivice, koji sijeku mišićne ćelije.

Nakon što se kristali leda otope, voda ističe iz mesa sa malo mioglobina iz mišića, a obzirom na to da se vezuje za kiseonik i gvožđe, hemoglobin sa sobom donosi crvenu boju koja nam liči na krv. To takođe objašnjava zašto djeluje kao da se odresci skupljaju dok se kuhaju jer proteini gube svoju sposobnost da zadržavaju vodu i više vode ističe iz hemioglobina.

Ads