Prije dva dana je glavna vijest bila da je u Rusiji registrovana prva vakcina protiv korona virusa u cijelom svijetu. Ovu informaciju je sa medijima i javnosti podijelio lično predsjednik ove države Vladimir Putin koji je rekao da je jedan od dobrovoljaca na kojima je testirana vakcina bila i njegova kćerka.

Putin je rekao da je ona imala prvi dan nakon vakcinacije povišenu temperaturu koja je iznosila 38, sljedeći dan je spala na 37 i to su bile sve nuspojave, a njeno tijelo, kao i kod ostalih dobrovoljaca je razvilo veliki broj antitijela na korona virus.

Ministar zdravlja Rusije je izjavio da su u samo nekoliko saati nakon objave o registraciji vakcine dobili narudžbe iz 20 država za milijardu doza vakcina a u Srbiji se građani sa pravom pitaju da li su i oni među njima. Naime predsjednik Vučić je prije mjesec dana rekao da se pregovara sa dvije države o nabavki vakcina i da će građani Srbije biti među prvima na svijetu koji će je primiti ali nikada nije naveo o kojim se državama radi.

Sada, nakon što je stigla vijest iz Rusije predsjednik Vučić je rekao da je radostan ali opet nije precizirao da li će ovu vakcinu kupiti i Srbija. On je samo rekao da zna sa kim srpski timovi pregovaraju i sa kim su potpisani memorandumi o saradnji, ali se prvo čeka da srpska medicinska struka potvrdi efikasnost i bezbjednost vakcine. Novinari su pitali i doktoricu Dariju da li Srbija kupuje vakcinu od Rusije ali je i ona izbjegla odgovor na ovo pitanje i rekla je samo da se sa mnogim zemljama pregovara o nabavki vakcina.

Ads