Ljudsko tijelo je izuzetna mašina koja prolazi kroz niz transformacija i hemijskih reakcija tokom spavanja, od kojih su mnoge povezane s aktivnostima koje obavljamo dok smo budni. Ako imate problema da zaspite ili se budite u određenim trenucima, važno je identificirati osnovni uzrok i objasniti šta vam vaše tijelo pokušava prenijeti. Na primjer, buđenje između 23 sata i 1 ujutro povezano je sa žučnom kesom, organom odgovornim za razgradnju masti koje se konzumiraju tokom dana. Buđenje u ovo vrijeme može ukazivati ​​na prekomjerno uzimanje masne i masne hrane, što može podstaći neophodne promjene u prehrambenim navikama. Osim toga, buđenje u ovo vrijeme može ukazivati ​​i na negativne emocije kao što su bol, ljutnja ili samokritičnost zbog vlastitih ili tuđih grešaka.

Isto tako, buđenje između 1 i 3 sata ujutro može značiti da je vaša jetra preaktivna zbog nepravilnih obrazaca spavanja, signalizirajući da je vrijeme da uspostavite dosljedan raspored spavanja. U određeno doba noći tijelo se uključuje u obnavljajuće i podmlađujuće procese jetre, koja je odgovorna za pročišćavanje i čišćenje organizma. Buđenje u ovo vrijeme može značiti da je jetra pod velikim stresom i da se bori da obavlja svoje dužnosti. Tijelo šalje signale upozorenja da promijenite svoju ishranu i ograničite unos alkohola. Osim toga, buđenje u ovo vrijeme može izazvati negativne emocije poput ljutnje, krivnje i ljutnje, što može otežati opuštanje i ponovno zaspati. Ako se probudite između 3:00 i 5:00 ujutro, to je povezano s vašim plućima, koja su odgovorna za prikupljanje kisika i njegovu distribuciju u druge organe i pripremu tijela za dan koji je pred vama.
Ali radi se i o čišćenju i obnavljanju debelog crijeva – ključnom procesu za cjelokupno zdravlje tijela. Ako se neko probudi u ovo vrijeme, to može biti znak dehidracije, nedostatka vode u tijelu. Emocionalno, buđenje u ovim trenucima može učiniti da se ljudi osjećaju nestrpljivo, nesigurno i prazno. Kako navodi zpodna.hr, to može ukazivati ​​na nedostatak promjena, osobnog razvoja i ulaganja u sebe.
Ads