Poznato je da je prošloga vikenda čak 22 hiljada državljana zemalaj iz regijhe se vakcinisalo u Srbiji, a među njima je bila i Zrinka Bardić koja je došla iz Hrvatske u Srbiju da se vakciniše. Ona je svoje iskustvo sa toga puta podijelila i na društvenim mrežama, pa je njen tekst izazvao veliko interesovanje ljudi iz regije, te je opisala razloge za ovaj svoj postupak, kao i koje ima posljedice od svega toga:

” Osjećam se dobro sve vrijeme od trenutka primanja vakcine. I moji roditelji su (tek) prije desetak dana primili “astra- zeneku”. Majka je imala, a otac je prošao bez nuspojava, pa sam imala 50 posto genetske šanse da se ispolji neka burnija reakcija. Za sada je ona mirna. Provjeriti ću antitijela za dvije- tri sedmice. Ovo nam je svima postalo “glavni sport”, a privatne laboratorije fino zarađuju”– otkrila je na početku ispovijesti Zrinka te je dodala da je svjesna da osim antitijela koje prave B limfociti, da postoji i stanični imunitet, a to znači da ćelije same uče kako da se bore sa virusom, kao kod osoba koje su preboljele Kovid:

” Nekako, nisam se odmah istog trena prijavljivala, mislim se: “Treba pustiti prvo stare, bolesne državljane Srbije, a onda je moj partner, koji se prijavio prije mjesec i po dana, zbog toga što je imao drugu logiku “pa neće nas zvati dok svoje ne vakcinišu”, dobio poziv prošle sedmice za Beograd. Popunila sam odmah formular i razmišljala da i mene pozovu za mjesec i po, opet će biti prije nego u mojoj Hrvatskoj.”

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Ads