Širom Balkana mnogi sanjaju o brzoj zaradi negdje u Evropi, npr. u Njemačkoj je sigurno moguća zarada koja je iznad balkanskog prosjeka, jer postoje mnogi poslovi koji nisu zanimljivi Nijemcima. Jedan takav posao sa, po našim standardima, nevjerovatnom dnevnicom jeste branje šparoga u Njemačkoj.

Naime za 10 sati rada na branju šparoga radnik može zaraditi 150 eura. Ipak radni dan počinje ujutro u 8 a završava u 10 navečer, da jednom pauzom za ručak od sat vremena. Inače poljoprivredni poslovi su u razvijenijim državama u svijetu najmanje zanimljivi lokalicima. Na primjer u Njemačkoj je bruto satnica u poljoprivredi oko osam i po eura. Nama to zvuči basnoslovno, ali prosječnom Nijemcu je to iznimno niska plata. Posebno što je u poljoprivredi rad jako naporan. Činjenica da Nijemci nemaju interesa za ovaj posao je pozitivna za strance koji su pokazali znatan interes, tako da je trenutno najveći broj zaposlenih u poljoprivredi iz Poljske i Hrvatske. Iako uprkos solidnom iznosu koji se potencijalno može zaraditi, npr. Branjem šparoge nisu ni svi ljudi sa naših prostora previše zagrijani za ovakav poduhvat. Najviše ih odbija “cjelodnevni rad” i činjenica da su samo nedjelje slobodne, iako je slična situacija u nekim firmama na našim prostorima, sa manjim plaćam.

Ipak tamo je život skuplji, mnogi to smatraju problematičnim, iako na ovakvim farmama se nudi i smještaj, ali u radničkim barakama, sa jednim jačim obrokom na dan. Čak i od ove niže plate se odbija porez, ali ono što mnogi ne znaju jeste da je moguće, ako ste sezonski radnik, tražiti povrat od države na kraju porezne godine tako da vam ostaje nešto više novca.

Ads