Iako se oni najoptimističniji i dalje nadaju da bi mogli otputovati na godišnji odmor u neku od poznatih turističkih destinacija van granica svoje države, sve su manje šanse za to. Epidemiološka situacija u Srbiji se pomalo popravlja i broj zaraženih i preminulih je u blagom padu ali struka i dalje upozorava građane da se moraju pridržavati doneseih mjera jer vrlo malo treba da dođe do stvaranja novih žarišt a  da epidemija korona virusa opet bukne.

Hrvatski ministar uutrašnjih poslova je jučer saopštio da će zabrana ulaska na teritorij ove zemlje za građane iz trećih zemalja u koje spadaju i Srbija i Bosna i Hercegovina biti produžena do daljnjeg. On je ponovio da i dalje građani ove dvije države mogu ući u Hrvatsku pod određenim uslovima,  a posebno kada je u pitanju tranzit.

Naravno i svi oni koji imaju potvrdu da su rezervisali mjesto za ljetovanje u nekom od hrvatskih turističkih gradova mogu uući uz negativan PCR test, a pored toga  postoje i neke iznimne situacije poput sahrana ili svadbi na kojima se uz odgovarajuću potrebnu dokumentaciju građani ovih trećih zemalja mogu pojaviti u Hrvatskoj. Pandemija korona virusa je poremetila život na cijeloj planeti i život koji smo poznavali, će bar dok se ne pronađe efikasna vakcina, biti u potpunosti promjenjen.

Iako iz nekih država stižu najave da je vakcina u posljednjoj fazi ispitivanja pitanje je kada će se ona pojaviti u našem regionu, mada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je ova država u pregovorima za nabavku vakcina i da će građani Srbije biti među prvima u svijetu koji će biti vakcinisani.

 

Ads