Danas je kako je to većini poznato “Crni petak”, inače fenomen koji je nastao u Americi još sredinom prošlog vijeka, koji se kasnije proširio u cijelom svijetu. Ono što je zanimljivo jeste da većina ljudi pohrli da kupi što više kako bi prošli jeftinije, ali postavlja se jedno veoma bitno pitanje, da li je to uopšte poenta?

Trgovci su do sada primjenjivali da to sniženje bude 50 pa čak i 70%, međutim ove godine stvari su se promijenila i to zbog brojnih ekonomskih problema sa kojima se cijela svjetka ekonomija susrela. Još uvijek nije u potpunosti poznato šta će to biti na popustu i koliko će roba ustvari biti snižena, ali jedno je jasno, a to je da sniženja neće biti kao što su nekada bila.

Mladen Arifović, koji je pravni savjetnik Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine je objasnio da li možemo da očekujemo slične popuste kao prethodnih godina, i na šta to kupci treba da obrate pažnju prilikom kupovine. “Imamo i novi Zakon koji jasno definiše prodajne podsticaje i razliku između akcije, sezonskog sniženja i rasprodaje. Ovo što se organizuje za “Crni petak” se po Zakonu definiše kao akcija. Ono što mi uočavamo i što nam potrošači javljaju jeste da su, recimo te cene koje su sad, navodno prikazane kao snižene, bile aktuelne pre nekih mesec dana. Dakle, ta cena koja je sad snižena je bila redovna cena”, pa je dodao:

“Sigurno i dalje ima propusta, tu trgovci neposredno pred oglašavanje akcije za “Crni petak” podignu cene, pa ih onda kao snize. Ukoliko primete da postoji neki propust trebalo bi da prijave nadležnoj tržišnoj inspekciji i organizaciji potrošača da se preduzmu neke konkretne mere, da se trgovci sankcionišu” rekao je Arifović. Ostatak teksta pročitajte ovde.

Ads