Od kada je krenula pandemija korona virusa koji se pojavio u kineskom gradu Wuhanu prije osam mjeseci, polako su razni medicinski stručnjaci postali, na neki način , medijske zvijezde.

U Srbiji, od momenta kada je uvedeno vanredno stanje i policijski sat, krizni štab je svaki dan održavao konferencije za štampu na kojima su najbolji epidemiolozi i infektolozi u zemlji iznosili najnovije podatke o broju zaraženih i umrlih te saopštavali koje se mjere preduzimaju po pitanju zaraze.

Dok smo svi sjedili u svojim domovima, zabrinuti i uplašeni od svega, na televiziji smo mogli da vidimo jednu nestvarno lijepu ženu koja sigurnim glasom i elokventnim govorom objašnjava građanima sve vezano za pandemiju. Naravno, radilo se o doktorici Dariji Kisić Tepavčević koja je vrhunski epidemiolog i koja je zamjenica direktora na Institutu za javno zdravlje Batut a pored toga i profesor na medicinskom fakultetu u Beogradu.

Iza sebe ona ima preko 100 naučnih radova i vrlo je cjenjena u medicinskim krugovima, ali u momentima kada se prvi put pojavila doživjela je neviđene uvrede putem društvenih mreža jer je pojedinim ljudima smetalo što ona izgleda jako dobro, uvijek je bila lijepo našminkana s a avršenom frizurom i koa takva je postala trn u očima. Nastali su mnogi seksistički komentari o kojima ne vrijedi ni trošiti riječi, a neki su je nazvali i glupom Bosankom. Istina je da je doktorica Darija rođena u Sarajevu u kojem je zatekao i rat kao srednjoškolku, pa je sa bratom otišla kod očeve rodbine u Bileću gdje je i završila srednjiu školu kao jedna od najboljih učenika. Nakon toga su došli i njeni roditelji i svi skupa su se preselili u Beograd koji doktorica smatra svojim gradom ali se ne stidi ni svog bosanskog porijekla.

Ads