Od kad postoji prodaja robe postojale su i prevare, nekada smo imali male prodavnice na svakom ćošku u kojima su prodavci ručno upisivali cijene u kasu, ili čak na papir pa sabirali. Povremeno bi vas zakinuli naplativši veću cijenu za neke namirnice. To je postalo toliko uobičajeno da kao da je u pitanju bila norma u manjim prodajnim objektima. Ipak danas je malih prodavnica sve manje, veliki lanci su progutali sve do skoro zadnje, jedino su kiosci ostali, ali tu nije izbor robe ni blizu onoga kao u starim prodavnicama.

Tako smo sa izumiranjem malih prodavnima mislili da su te „sitne prevare“ sa cijenama prošlost, veliki trgovinski lanci to neće raditi, a nove tehnologije poput skeniranja koda će nas zaštitit od nesposobnih kasirki. E pa varali smo se. Ni danas ne smijete vjerovati u poštenje trgovaca i njihovih poslodavaca, ponajviše nemojte vjerovati u cijene koje su istaknute na policama kod proizvoda.Najčešće kao kupac ne obraćamo pažnju na displej na kojem izlaze cijene skeniranih proizvoda, posebno kada smo otišli u podmiru i u pitanju je veća količina namirnica. Iz udruženja za zaštitu potrošača naglašavaju da je praćenje cijena na displeju nešto što svaki potrošač mora ozbiljno shvatiti i ako primjetite da je neki od skeniranih proizvoda skuplji nego što je to bilo istaknuto na polici, tražite umanjenje računa na taj iznos.

Čak i ako naknadno primjetite grešku moguće je vratiti vaš novac, nikako ne zanemarujte svoja prava. Zakon je jasan, prodavac je obavezan da za artikal naplati cijenu koja se nalazi uz proizvod na polici i ne postoji objašnjenje na osnovu kojeg smiju učiniti bilo šta drugo.

Ads