Nakon što je ruski predsjednik Putin saopštio da su stručnjaci u njegovoj zemlji napravili prvu vakcinu protiv korona virusa koja je i registrovana, iz svih dijelova svijeta stižu reakcije kako od medicinskih stručnjaka tako i od političkih lidera.

Oni uglavnom izražavaju sumnju u valjanost ruske vakcine tvrdeći da ona nije prošla sve faze ispitivanja i da nije testirana na većem broju ljudi. Poznata srpska doktorica imunolog Ana Gligić je iznijela svoje mišljenje o ovoj vakcini i rekla je da je po njenom mišljenju ova vakcina prošla kontrole koje su dobre i da Rusija ima sjajne molekularne biologe u čiju se stručnost imala prilike i sama uvjeriti.

Ona je istakla da je vrlo važno istaknuti da je nosač ove ruske vakcine umrtvljeni adenovirus i on ne može izazvati komplikacije koje bi mogao izazvati ovaj adenovirus da je živ. Po njenom iskustvu koje se mjeri decenijama nijedan umrtvljeni adenovirus nikada nije izazvao nikakvu komplikaciju i nikada se nije pojavilo ništa alarmantno. Adenovirus je jedan slab virus koji je stalno u cirkulaciji i vjerovatno ne postoji osoba koja se nije srela sa njime.

Na adenovirus koji je glavni nosač u vakcini je ugrađen dio korone koji će davati imunitet. Ona je rekla da je broj dobrovoljaca na kojima je ova vakcina testirana 38 i ona smatra da je to sasvim dovoljno jer sa većim testiranjem postoji i veća mogućnost greške.Doktorica Gligić kaže da su Rusi bili u stanju napraviti vakcinu relativno brzo jer je ona nastala kao nastavak rada na vakcini protiv SARS-a koji je nestao sam od sebe pa su istraživanja bila obustavljena.

Ads