Od kada se pojavio korona virus glavne medijske ličnosti i kod nas u regionu ali i u cijelom svijetu su postali doktori, epidemiolozi, i infektolozi koji nas obavještavaju o najnovijim saznanjima vezano za zarazu i iznose svoja mišljenja koja nisu jedinstvena. Mnogo se polemike vodilo o tome da li je virus nastao u prirodi ili je vještački napravljen i većina se složila da je ipak nastao prirodnim putem.

Ipak, doktorica Nada Kuljić Kapulica koja se do sada više puta pojavljivala u medijima je rekla da se ona lično prvi put sa sojem virusa korona srela još u osamdesetim godinama kada ga je izučavala. Soj korona virusa je otkriven još šezdesetih godina prošlog vijeka  a doktorica se sa njima prvi put surela u osamdesetim kada je počela da radi u laboratoriji na VMA u Beogradu kada se bavila dijagnostikovanjem korona virusa.

U ovaj soj virusa spadaju i SARS i MERS, a prema njenim riječima postoje dva soja virusa američki i evropski i ona lično se bavila evropskim sojem što je u ono vrijeme bio pravi izazov jer se malo ko u svijetu bavio njihovim izučavanjem jer se o nima skoro ništa nije ni znalo. Oni se tada nisu predstavljali kao opasni virusi i smatrali su se običnom prehladom i tek kada je zavladao SARS, naučnici su se malo više posvetili proučavanju ovog soja korona virusa.

Doktorica Nada kaže da ona nije mogla ni pretpostaviti da korona virus može postati ovoliko opasan i smrtonosan. Prema njenom mišljenju je jako iznenađujuće što virus opstaje na visokim temperaturama i to je navodi na pomisao da je nastao vještačkim putem. Doktorica smatra da je danas tehnologija toliko napredna da ne bi bilo nemoguće napraviti bilo koji virus u laboratorijama. Ipak, ona je uvjerena da će se i ova pandemija poput svih dosadašnjih postepeno ugasiti.

Ads