Pandemija korona virusa je dovela do velikih zdravstvenih ali i ekonomskih problema u cijelom svijetu a mnogima je trenutno jedan od najvećih nemogućnost putovanja zbog zatvorenih granica.

Tu je situacija toliko konfuzna i mijenja se iz sata u sat tako da ljudi ne znaju da li mogu ući u neku državu ili ne i da li moraju nakon ulaska ići u obavezni karantin. Ovo je posebno teška situacija jer je vrijeme godišnjih odmora i mnogi od nas su samo čekali ljeto da odu na more i uživaju na plažama, u kupanju i suncu. Većina Balkanaca je tradicionalno ljetovala u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Grčkoj, ali sada su sve ove tri države uvele restrikcije kada je u pitanju ulazak na njihov teritorij, posebno za građane Srbije i Bosne i Hercegovine a zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Najviše komplikacija i problema je bilo sa Grčkom koja je čas otvarala, čas zatvarala granice a one su trenutno još uvijek zatvorene za građane Srbije. Ovo je ljude iz ove države stavilo u tešku poziciju kada je u pitanju odlazak na more i još jedino mogu otići u Bugarsku bez nekih posebnih restrikcija. Granice prema Grčkoj su zatvorene za sve sem hitnih slučajeva, Crna Gora ih nije nikako ni otvarala.

Iako je prije nekoliko dana proširena vijest da Srbi mogu opet odlaziti u Grčku, i mnogi su krenuli na ljetovanje, na pola puta ih je zatekla informacija da je ova država dodatno pooštrila mjere i svoje granice će držati u potpunosti zatvorenim od 23:00 do 07:00. Ovaj potez je povučen jer je u Grčku ušao veliki broj turista iz Bugarske koji su sa sobom donijeli zarazu i sada je u funkciji samo jedan preelaz na grčkim granicama i to onaj sa Albanijom.

Ads