Situacija sa korona virusom u svijetu je postala totalno nepredvidljiva, ali je također za mnoge ljude vrlo stresna, obzirom da se odluke i mjere mijenjaju skoro svakodnevno u velikom broju država u svijetu. Naime, ovog ljeta granice su se otvarale i zatvarale već u nekoliko navrata u velikom broju država, a do ovako naglih odluka se pretežno dolazi zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Kao što je dr Tiodorović naveo u jednoj emisiji – Nijednu državu više ne možemo zvati sigurnom, jer se situacija mijenja iz dana u dan, a u skladu sa time, mijenjaju se i odluke o ukidanju ili vraćanju restrikcija.

Obzirom da je broj zaraženih opet u porastu u cijelome svijetu, pa tako i u Izraelu, gdje se stanje naglo pogoršava, došlo je do novog obrta u vezi restrikcija. Naime, izraelski premijer Benjamin Netanyahu odlučio je ponovno uvesti karantin u cijeloj državi, ali to nije jedina mjera koja stupa na snagu. Naime, iako je od petka nastala praznična sezona Rosh Hashanah, ali i jevrejska Nova godina, premijer je odlučio zatvoriti tržne centre, restorane, hotele i škole, kao i ostale biznise, kako bi se spriječila totalna katastrofa. Ove zabrane ne odnose se samo na javne prostore, nego će se povesti računa i o okupljanjima u zatvorenim prostorima, ali i ograničenja u kretanju građana.

Ovo nije prvi put da se ova država susrela sa potpunim zabranama, jer se ista situacija desila i u martu, ali je karantin uzrokovao i veliku ekonomsku nestabilnost u toj zemlji, pa se tako stopa nezaposlenosti skoro udvostručila. Ove naredbe na snazi ostaju sigurno barem narednih tri sedmice, a nakon toga će se organizovati novi sastanak na kojem će biti odlučeno šta su dalji koraci.

Ads