U današnjem članku vam donosimo jednu veoma zanimljivu priču, a i sami ste mogli da zaključite o čemu ćemo to pisati u nastavku. Naime, visoke temperature koje su bile u Srbiji krajem decembra su zbunile i biljke i voćke, a to je najviše vidno u selima u okolini Topole, jer tamo su prvo procvjetale visibabe, ali onda i kajsije. Čovjek po imenu Đorđe Radišić koji je iz sela Žabari je sasvim slučajno obilazio svoj voćnjak, i primjetio je ono što ga je u potpunosti šokiralo.

Naime, on je primjetio jednu sasvim neobičnu i izuzetno rijetku pojavu za ovo doba godine. Tako je ovaj čovjek rekao sljedeće: “Na jednom stablu bila su ima dva cveta, koji su bili pred samo otvaranje. To je za mene bilo veliko iznenađenje jer ipak smo usred zime iako su temperature bile malo više, zimski je period, ali eto dovoljno toplote da se izazove cvetanje. Već narednog dana temperature su se spustile i hladnoća je oštetila cvet, ubrzo je stigao i sneg tako da od ovih zimskih kasjija ipak neće biti ništa”, rekao je on.

Domaćini ovu pojavu, tačnije cvjetanje voća dva puita godišnje, ili u zimskim mjesecima vezuju za brojna narodna vjerovanja, a ako gledamo po tome onda nas čeka duga i hladna zima. Međutim, ovu pojavu stručnjaci objašnjavaju da može da bude rezultat sve većih klimatskih pojava sa kojima se svi mi suočavamo. Ivan Glišić, koji je profesor voćarstva na Agronomskom fakultetu u Čačku rekao je: “Klima se izmenila, a kajsija je poznata kao voćka sa veoma kratkim i nestabilnim zimskim mirovanjem, ona ne zna za kalendar, već se ponaša prema vremenskim prilikama, ili bolje reći neprilikama.” Ostatak teksta pročitajte ovde.

Ads