U današnjem članku pišemo o jednom segmentu zdravlja koji je od velike važnosti posebno u ovom zimskom periodu, kada smo svi mi podložni raznim virozama i bolestima. Savjeti doktora i stručnjaka svakako su da se u toku ovih zimskih dana konzumira kvalitetna hrana, posebno svježe voće i povrće. Tako vam mi u nastavku donosimo veoma dobre savjetre od doktora Vojislava Perišića, koji je gastroenterolog, koji je prije nekoliko dana bio gost na Prvoj televiziji.

Doktor se dotakao i prehlade koja je jako raširena u ovom periodu, pa je pileća supa najbolja za liječenje prehlade, posebno ukoliko u nju dodate kašiku ili dvije hrena, jer njegova aroma je dosta intenzivna, pa tako otvara disajne puteve, a u kuhinji se još koristi kao preliv za salate ili namaz uz pečenje. Prema njegovim riječima, pored ovoga salata koja je veoma dobra za imunitet jeste bijela rotkva, koja je puna vitamina C, antiokdidanasa, ona čisti organizam, a na dnevnom nivou sasvim je dovoljno oko 100 grama, jer sve preko može da dovede do tegoba u želudcu.

Pored ovoga, crvena cvekla je također dobra za krvnu sliku, kao i celer koji je veoma dobar, a ono što je posebno zanimljivo jeste da se on može davati i bebama nakon što navrše pet mjesecu starosti. I za kraj bomba koja je prepuna vitamina C jeste praziluk, koji je u kombinaciji sa paradajzom veoma dobar antioksidans za vaše tijelo. Da li ste za ovo znali od ranije, i da li ove namirnice redovno konzumirate u ovim zimskim danima? Pišite nam u komentarima ispod.

Ads