Zima nam je već na pragu, a samim tim i zimski praznici koji sa sobom nose neku posebnu čaroliju. Mnogi vole da se u udobnosti svog doma ugriju sa domaćim kuhanim vinom, a jedan od najboljih kuhara na svijetu, Džejmi Oliver je odlučio da svoj recept za najljepše i najukusnije domaće vino podijeli sa svima.

Mnogi obožavaju kuhano vino čim nam stigne zima, jer ono podsjeća na magiju praznika, a slavni kuhar Džejmi Oliver ima recept za savršeno domaće kuhano vino. Njegova tajna je u začinima, ali i strpljivosti, odnosno treba pustiti da se krčka lagano da bi se svi ukusi fino stopili.

Recept Džejmi Olivera za kuhano vino ide ovako, od sastojaka vam treba: 2 flaše crnog vina, 1 limun, 1 limeta, 2 klementine, 200 g šećera, 6 karanfilića, štapić cimeta, mahuna vanile, 2 zvjezdasta anisa, cijeli muskatni praščić i 3 lovorova lista. Prvo treba da ogulite koru limuna, limete i klementina, a onda stavite šećer da se kuha, pa mu dodajte koru i iscjeđeni sok klementine. Dodajte karanfilić, cimet, lovorov list i narendajte muskatni oraščić, a onda dodajte vanilu, pa sipajte količinu vina da prekrije šećer.

Kad provri, ostavite da se kuha oko 4 do 5 minuta, dok ne postane gusti sirup. Šećer i začini prvo treba da se fino zagriju, jer ako se zagrijevaju nakon što dodate vino, alkohol će ispariti. Kad se stvori sirup, smanjite temperaturu i dodajte anis i ostatak vina. Zagrijavajte vino na laganoj vatri, a otprilike poslije pet minuta, sipajte u čaše i služite. Da li ste probali ovaj recept? Pišite nam u komentarima ispod.

Ads