Sve je počelo kada je u martu prošle godine u Kini, tačnije u gradu Wuhan krenula cijela situacija sa virusom korona, koja nas i dan danas sve više pritiska, a mi se jedva borimo sa njom. Svaki dan imamo priliku da čujemo kako medicinski radnici rade na izučavanju ovog virusa, pronalasku efikasnog lijeka i vakcina, ali se ovaj virus toliko mijenja i mutira u sve više zaraznije slojeve.

Pandemija korona virusa nije samo dovela do velikih zdravstvenih problema nego je ona izazvala i veliku ekonomsku krizu u cijelom svijetu, a već svi prognoziraju da će njen oporavak da traje nekoliko godina, kada pandemiji dođe kraj. Počelo je vakcinisanje i može se reći da su vakcine efikasne toliko da je spriječavaju smrtnost kao i teške simptome, a raspodjela je jako nepravedne i nikako nisu ravnomjerne, a one se održavaju na bogate koji već prave zalihe dok je većina siromašnih država nije još dobila. Ono što je svima jasno jeste da je politika umiješala svoje prste u sve ovo, a to se može na primjeru da vidi Velike Britanije koja je prije nekoliko izašla iz EU. Astra Zeneca je napravljena u ovoj državi i koja svaki dan dobija razne kritike, i dobija razne nuspojave koje dobijaju neki grđaani koji su je primili a ono što se šuti jeste da od drugih vakcina imaju iste nuspojave.

Sada su novinari upitali Britanskog premijera Borisa Džonsona kakvo je njegovo predviđanje kada je u pitanju ekonomija a on je bez imalo premišljanja rekao da nas uskoro ćeka i gora kriza od pandemije, jer danas se ljudi sve više i više razmnožavaju kao životinje, a on je rekao da do 2030. godine nas očekuje jedna puno gora pendemija od ove koja nas je zadesila.

Ads