O Titovom pravom identitetu se govori u dokumentima sa početka maja mjeseca 1955. godine a koji su otvoreni za javnost prije dvije godine. Prema tim zabilješkama u kancelariju FBI-a u Los Anđelesu je ušao čovjek po imenu Marijan Džon Markul koji je iznio šokantnu tvrdnju.

On je rekao da čovjek koji se predstavlja kao Josip Broz Tito nije pravi Tito nego jedan ruski agent koji je preuzeo njegov identitet nakon što je pravi Josip Broz nestao u Rusiji 1937. godine. Ovaj čovjek se predstavio kao socijalista a njegov razlog za iznošenje ovih informacija po njegovim riječima je bila briga za bezbjednost SAD-a. Mada ove informacije nikada nisu potvrđene on je rekao  da je poznavao i pravog Tita i da on nije imao srednji prst i kažiprst lijeve ruke, a Tito sa kojim se susreo u dva navrata te 1955. godine je imao sve prste na obje ruke.

Rekao je da je Tito sa kojim je te 1955. godine razgovarao bio obrazovan i da je znao da svira klavir a onaj kojeg je upoznao tridesetih godina je bio neobrazovan i nije znao da svira nijedan instrument. Tvrdio je i da je pravi Tito bio visok oko 180 cm dok je ovaj drugi visok samo 160 cm. Također pravi Tito je govorio odrešito i bio je strog dok je ovaj drugi imaao blagi ruski naglasak i blag ton.

Potvrdio je i da njegova sestra i njen muž koji žive u Zagrebu također misle da se  ne radi o istom čovjeku i da se o tome šuška po cijeloj Jugoslaviji. On kaže da je o svojim sumnjama razgovarao sa Rankovićem koji mu je rekao da se ne opterećuje sa time i da uživa u svom boravku u Jugoslaviji. Prema Markulovim tvrdnjama jugoslovenske vlasti su se tada pretvarale da imaju nesuglasice sa SSSR-om kako bi dobili pomoć od Amerike a da zapravo sa njima imaju izvrsne odnose.

 

Ads