U toku pandemije je u cijelom svijetu dolazilo do protesta   iz različitih razloga. Protesti su jedan od načina na koji građani mogu da izraze svoje nezadovoljstvo stanjem u državi ili nekim drugim aspektom svog života.

Trenutno su takvi prortesti izbili u Bjelorusiji a nakon izbora na kojima je i dosadašnji prtedsjednik Lukašenko odnio ubjedljivu pobjedu. Veliki broj građana smatra da su izbori bili namješteni i nezadovoljni izbornim rezultatima građani su izašli na ulice. Ovi protesti su podsjetili i na one koji su nedavno održani u Srbiji u skoro svim većim gradovima a koji su krenuli nakon što je predsjednik Aleksandar Vučić najavio da će se ponovo uvesti policijski sat zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Ovi protesti u Srbiji su bili nasilni i doveli su do sukoba između demonstranata i policije. Još uvijek nije poznato koliko je demonstranata tada uhapšeno u Srbiji ali je poznato da u Bjelorusiji policija hapsi redom i spominje se cifra od blizu 7 hiljada osoba koje su lišene slobode. Policija u Bjelorusiji je koristila prekomjernu silu i sve koji su uhapšeni je nastavila maltretirati i u policijskoj stanici.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak koji je napravljen upravo u stanici i na kojem se vidi kako četiri mladića i dvije djevojke stoje okrenuti licem prema zidu a policajac ih ispituje. Na pitanje ” Hoćemo li praviti još revolucija?”, uhapšena omladina se okreće prema kameri i govori ” Nikad više, nikad za cijeli život”. Na ovim djevojkama i mladoićima se mogu primjetiti znaci iscrpljenosti ali i fizičke ozlljede koje su im nanesene. Video pogledajte ovdje.

Ads