Narodna vjerovanja u stvari koje nam donose sreću ili pak nesreću nisu samo povezane sa našim prostorima. Postoje neka vjerovanja koja su skoro pa univerzalna i za njih možete čuti širom svijeta, dok su neka specifična za određeno područje. Ako vam crna mačka pređe preko puta to skoro nigdje ne sluti na dobro, skoro svi izbjegavaju prolazak ispod ljestava, i dan danas možemo čuti upozorenja bližnjih i prijatelja da nipošto ne otvaramo kišobran u kući, a opet ima i ona stara za dobru sreću uhvati se za dugme ako vidiš dimnjačara. Koliko su danas rijetki treba imat sreće da ga uopšte vidite.

Danas ćemo se posvetiti jednom konkretnom vjerovanju, a to je pronalazak kovanica ili novčanica na putu. Iako mnogi od nas vjerovatno ne bi ni podigli novac sa ceste, bilo što su germofobi ili ih je sramota, ali ipak oni koji se odluče za to po narodnim vjerovanjima mnogih zemalja mogu očekivati sreću u budućnosti.

Postoji narodno vjerovanje da ako pronađete, i naravno uzmete, novčić sa puta on će vam u skorijoj budućnosti donijeti još više novca. Čak i na zapadu imaju izreku „Vidiš novčić, uzmi ga, i sreća će da te prati cijeli dan“, Neki čak smatraju kako su novčići na putu ostavljeni kako bi nas odveli na put da pronađemo neku voljenu ososbu koju smo izgubili pa kažu „Kada nedostajete anđelu on na zemlju baci novčić“. Iako neki nalaze to spiritualno značenje kao što je to slučaj i u Indiji, Kinezi ipak vjeruju da novčići koje pronađete donose mnogo sreće u životu.

Ads