Svima je već poznato da je bivša Juga bila period najvećih filmskih ostvarenja, ali nije samo kinematografija bila u procvatu u tom vremenu, nego i ostale sfere umjetnosti, poput muzike. Čak i dan danas mnogi će među najomiljenije zvijezde ubrojati veliki broj glumaca i muzičara baš iz tog vremena, pa tako često možemo čuti imena poput Ene Begović, Bate Živojinovića, Zdravka Čolića, ali i mnogih drugih koji su Jugoslaviju ostavili svima u lijepom sjećanju.

Mora se spomenuti i da je to bio period kada smo imali neke od najljepših glumica i pjevačica na sceni, koje su bile san svakog muškarca i idol skoro svake mlade djevojke. One su itekako bile atraktivne, ali su imale i dozu provokativnosti koja je bila dosta profinjenija od one današnje. Kada se govori o najljepšim glumicama, većini će prvo pasti na pamet tragično preminula Ena Begović. Ona je bila poput anđela koji je hodao zemljom, ali nas je nažalost prerano napustila u tragičnoj saobraćajnoj nesreći koja se desila prije 20 godina. Ena je bila jedna od najtraženijih glumica koja je mogla imati ulogu koju god je htjela, ali je u najboljim godinama svoje karijere izgubila svoj život.

Pored nje se često spominje i ime Mire Furlan, koja je također važila za jednu od najljepših glumica, ali je na vrhuncu karijere odlučila da se povuče sa scene i odseli u Ameriku. Najveći razlog ovome je bilo to što je nakon objavljivanja veze sa Goranom Gajićem, srpskim režiserom, bila napadnuta od strane mnogih, a dobijala je čak i prijetnje smrću. Ana Saso nije bila glumica, ali je bila miss Jugoslavije, a nakon toga je dobijala čak i filmske ponude, koje je ipak odbila, jer nije mogla da glumi u toples scenama.

Ads