U posljednje vrijeme kada je u pitanju pandemija korona virusa pored redovnih izvještaja o broju zaraženih i preminulih sve se više govori o vakcinama koje treba svaki dan da se pojave na tržištu. Utrka između raznih farmaceutskih kompanija i medicinskih laboratorija ko će prvi napraviti učinkovitu vakcinu traje od samog početka pandemije i  neke su izgleda uspjele da dođu do treće završne faze.

Poznato je da je Rusija najavila vakcinaciju svojih građana već u oktobru mjesecu a prema nekim medijskim napisima ona će biti registrovana za dva dana. Već je svima jasno da za viruse, za razliku od bakterija ne postoje efikasni lijekovi i da je jedini način da se spasimo od ove bolesti vakcinacija cjelokupnog stanovništva. Naravo da se simptomi koje izaziva korona mogu ublažiti nekim lijekovima ali oni ne mogu ugaiti zarazu.

Iako su mnogi sretni što će se vakcina uskoro pojaviti na tržištu naučnici upozoravaju da je ona napravljena uveoma kratkom roku i da je sasvim sigurno da neće biti sto posto učinkovita a i sigrna a to je potvrdio i vodeći epidemiolog u Americi doktor Entoni Fauči.

On  je održao predavanje na jednom seminaru na Univerzitetu Braun u kojem je rekao da se ne može tvrditi da će efikasnost vakcine biti veća od 75 posto i da nijedna vakcina ne postiže više od 98 posto zaštite i zato se i dalje treba ulagati u zdravstvo. Ove njegove navode podržavaju i drugi svjetski naučnici ali se svi slažu da je boilje imati i ovakvu vakcinu, nego nikakvu, jer druge zaštite ljudski rod nema.

 

 

Ads