Od same pojave korona virusa koji je velikom brzinom počeo da se širi svijetom, bilo je jasno da je jedini izlaz iz epidemiološke katastrofe u kojoj se našla cijela planeta, pronalazak efikasne vakcine koja će zaštiti ljudsku populaciju.

U pronalazak iste su se uključili svi svjetski naučnici i farmaceutske kompanije kojima je ovo prilika da ostvare ogroman profit, kakav do sada nije viđen u istoriji. Mnoge države su u svojim laboratorijama radile na izučavanju virusa i stvaranju vakcine i već nekoliko njih je objavilo da su na korak od pronalaska iste, odnosno da se njihove vakcine nalaze u trećoj završnoj fazi, kada se testiraju na ljudima.

Jučer je objavljena vijest da je Rusija prva država na svijetu koja je registrovala vakcinu, nakon što je dobila sve potrebne dozvole a ovu vijest je objavio sam predsjednik Vladimir Putin. On je istakao da je izuzetno ponosan naučnim timovima u Rusiji koji su sa testiranjem vakcine počeli 18. juna na dobrovoljcima na Univerzitetu Sečenov. Aleksandar Gincburg koji je direktor Nacionalnog istraživačkog centra je objasnio da se u ovoj vakcini nalaze jako male čestice samog korona virusa koje se ne mogu razmnožavati jer su “mrtve”., pa se ne mogu širiti po organizmu.

On smatra da je vakcina prilično učinkovita, ali njen pravi efekat će se moći vidjeti tek za godinu ili dvije. Za to vrijeme će se pokazati da li je potrebno mijenjati njen sastav u zavisnosti da li će u tom periodu i sam virus mutirati, kao što je slučaj sa sezonskom gripom. Kada je u pitanju sigurnost vakcine, ovaj tim stručnjaka je potpuno siguran u nju a vjeruje u to i predsjednik Putin, jer je dozvolio svojoj kćerki da se vakciniše.

Ads