Ni vremenske prilike, kao ni sve drugo, ove godine nisu sjajne. Nevrijeme koje je prije dva dana zahvatilo Istru je napravilo velike štete i kreće se i prema Srbiji i Bosni i Hercegovini. Tokom cijelog dana je vrijeme bilo promjenljivo sa nekoliko lokalnih pljuskova, a onda se u poslijepodnevnim satima na moru razvilo olujno nevrijeme koje je prešlo i na kopno.

Nevrijeme je zahvatilo zapadne dijelove Istre, odnosno širi rejon oko grada Rijeke, a u Umagu se formirala i pijavica koja je čupala drveće iz korjena. Iz DHMZ-a je izdato upozorenje građanima da budu spremni na jaču grmljavinu i munje od kojih se trebaju zaštititi. Najavljena je mogućnost bujičnih poplava, grada i olujnog vjetra a došlo je i do prekida trajektnog saobraćaja na moru.

blob:https://www.facebook.com/2380a644-4f25-4b49-9315-0bb529d37f76

Nevrijeme se dalje pomjeralo prema Karlovcu i Dugoj Resi gdje je padao i grad koji je bio veličine oraha. Napravljena je i veća materijalna šteta na dijelu zgrade u kojoj se nalazi smještena opština a sa nje je olujni vjetar odnio i krov. Nije poznato da li je neko povrijeđen a na teren su izašli vatrogasci i policija. Velika šteta koja je prouzrokovana gradom i olujnim nevremenom na području Karlovca se mogla vidjeti i na društvenim mrežama gdje su ljudi postavljali fotografije i video snimke uništenih vrtova i dvorišta kao i oštećenih kuća.

blob:https://www.facebook.com/2380a644-4f25-4b49-9315-0bb529d37f76

Obzirom da se radi o cikloni koja prolazi ovim područjem lako semože desiti da se iste stvari dese i u Srbiji a meteorolog Nedeljko Todorović je rekao da se osvježenje očekuje u utorak na srijedu kada se očekuje i veći pad temperatura do čak 8 stepeni pa u nekim područjima dnevna temperatura neće prelaziti 20 stepeni.

Ads