Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić tokom posljednjih nekoliko sedmica sastao se sa velikim brojem visokih dužnosnika iz nekoliko zemalja sa kojima je diskutovao o veoma važnim temama za Srbiju, a jedan od najvažnijih posjeta je zasigurno onaj u Vašingtonu, gdje je razgovarao sa američkim predsjednikom Trampom, ali i predstavnicima privremene vlasti u Kosovu. Naime, tokom ove posjete dogovoren je ekonomski sporazum između ovih zemalja koji će uveliko značiti mnogo i za Srbiju i za Kosovo, a zbog tog sporazuma su predloženi i za Nobelovu nagradu za mir.

Predsjednik Vučić sastao se također i sa Miloradom Dodikom, članom predsjedništva BiH, gdje je razgovarao o trenutnom stanju u BiH , tačnije u Republici Srpskoj, a također su pričali i o pomoći za Republiku Srpsku, što uključuje i finansijsku pomoć, ali i donacije drugog tipa. Između dvojice predsjednika također je dogovoren i zajednički državni praznik, kojeg zajedno slave Srbija i Republika Srpska. Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je novi praznik koji se prvi put slavi ove godine, a slave ga Srbi u Republici Srpskoj i Srbiji. Predsjednik Vučić zbog toga je odlučio da se oglasi na društvenim mrežama i to na oficijelnoj stranici predsjednika Srbije, kako bi čestitao svojim građanima ovaj dan.

Vučić je tako poručio slijedeće: “Čestitam narodu u Srpskoj i Srbiji praznik, ali i svim Srbima širom sveta. Svojom zastavom se ponosimo i čuvaćemo je, umećemo da čuvamo zemlju, ali i zajednički narod. Tako ujedinjeni ostavićemo trag u istoriji Evrope i sveta i imaćemo dobru i sigurnu budućnost.” On ipak nije ovdje spomenuo i Republiku Srpsku,i ako je prethodno dogovoreno da to bude zajedničko slavlje.

Ads