Pored članova kriznog štaba Srbije, od saamog početka pandemije je vrlo aktivan i državni vrh ove zemlje, a prije svih predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednica vlade Ana Brnabić.

Oni su se u početku obraćali naciji iznoseći najnovije informacije vezano za epideiološku sliku u Srbiji, a u posljednje vrijeme se na konferencijama za štampu koja  se organizuje svaki dan u 15 sati, vrlo često pojavljuje samo premijerka i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Glavna tema ovih konferencija je i dalje epidemiološka situacija u Srbiji koja pokazuje znakove blagog pada i smirivanja a premijerka je govorila i o ekonomiji i nekim temama koje su vezane za ovu oblast, jer je poznato da je svaka država u svijetu, pa tako i Srbija, zbog pandemije ušla u ekonomsku krizu.

Možda i nije sve tako crno kako se čini na prvi pogled a sama premijerka je jučer istaknula jednu pozotivnu stvar a to su uspjesi koji se u Srbiji postižu u poljoprivrednom sektoru. Također, jako dobra stvar je što u ovim kriznim vremenima nijedan strani investitor nije napustio Srbiju i nije povukao svoja ulaganja što je vrlo pozitivno i ohrabrujuće.

Ono što je također veliki uspjeh je i porast zapošljavanja i u odnosu na isti period prošle godine u državi je 1,6 posto više zaposlenih, a ovaj uspjeh je tim veći kaoda pogledamo u kakvoj se ekonomskoj situaciji svijet nalazi. U prvom kvartalu ove godine je Srbija bila prva u Evropi ako gledamo stopu rasta BDP-a a u drugom kvartalu se našla na drugom mjestu odmah nakon Litvanije.

Ads