Od početka pandemije svo naučnici i laboratorije su ubrzano radili na pronalasku efikasne i bezbjedne vakcine koja će nas spasiti od ove pošasti. Kada je Rusija prije tri dana objavila da je napravila vakcionu koja je testirana i registrovana i u čiju se masovniju proizvodnju već krenulo, sa svih strana svijeta su počele da pristižu sumnje u njenu efikasnost.

Neki smatraju da je Rusija željela da prigrabi političke poene i da prva objavi da je napravila vakcinu, ali da ona nije testirana na velikom broju ljudi i da nije u potpunosti bezbjedna i provjerena. Ni Svjetska zdravstvena organizacija ne smatra da je ruska vakcina bezbjedna, ali Rusija se ne obazire puno na ove komentare pa je objavila da će nju prvo dobiti zdravstveni radnici i pripadnici vojske i da se sa masovnom vakcinacijom kreće u oktobru.

I pored toga što većina stručnjaka izražava sumnju u ovu vakcinu, ruski ministar zdravstva je rekao da su samo nekoliko sati nakon objave, dobili narudžbe iz 20 država u svijetu za milijardu doza vakcine. Ipak postoje i određene grup ekoje ne bi trebale primiti ovu vakcinu a radi se o trudnicama kao i o osobama koje su i prije imale alergijske reakcije na vakcine.

Ni osobe koje imaju respiratornih problema je ne mogu primiti dok ne saniraju bolest, odnosno dok ne ozdrave, jer je ona bezopasna samo za zdrave ljude. Sada svi u svijetu čekaju da vide kakvi će biti rezultati kada krene masovna vakcinacija, mada je Puitin istakao kako je vakcinu primila i njegova kćerka.

Ads