Jučer je bio jedan od najvećih pravoslavnih crkvenih praznika Vidovdan koji Srbi proslavljaju kao spomen na Kosovski boj 1389. i na kneza Lazara. I na Gazimestanu je organizovani obilježavanje ovog dana i planirano je da se oda pomen svim poginulim Srbima u ratovima za otadžbinu.

Na skupu je bilo nešto više od hiljadu prisutnih osoba i do jednog trenutka sve je išlo bez problema. Dva mladića, Vojislav Simić i Stefan Trajković, obojica iz Lapljeg sela su na izlasku iz spommen kompleksa Gazimestan razvili srpsku trobojku i odjednom su im prišli pripadnici specijalne policije ROSU i počeli ih gurati.

Prema informacijama koje su dospjele do medija, mladićima je prišao jedan policajac i zaustavio ih i naredio im da maknu srpsku zastavu. Vojislav, koji je u tom trenutku imao zastavu u svojim rukama je to odbio uraditi i policajac se počeo naguravati sa njim. Drugi mladić je vidio šta se dešava i prišao je da pomogne Vojislavu i da ga odbrani. Njih dvojica su uspjeli da se otrgnu i odu zajedno, ali nakon nekoliko koraka su im prišli specijalci i odmah su ih počeli udarati a nakon toga su ih ubacili u službeno auto.

Prema izjavama mladića specijalci su ih nastavili tući i u vozilu i rekli su im da tu ne smiju isticati srpsku zatavu jer to nije srpska zemlja. Nakon toga su ih izbacili iz auta u blizini magistralnog puta. Pokupio jih je jedan auto koji ih je prebacio u njihovo selo. Na mladićima nisu bile vidljive povrede o kojima su govorili.

Ads