Kako je krajem marta u Ukrajini počeo rat sa Rusijom, jako veliki procenat ljudi sa ovih prostora je otišlo da ratuje na tom ratištu. Neki su se pridružili rusima, a neki Ukrajincima. Danas mi govorimo o jednom najpoznatijem Hrvatskom zatvoreniku Vjekoslavu Prebegu koji je uhvaćen u okolini Marijupolja a koji jej do jučer faktički bio u zarobljeništvu.

“Put je bio težak. Kada su nas odvodili iz donjeckog istražnog zatvora, bili smo vezani, proveli smo od 14 sati do 18 sati u kamionu, bilo je hladno noću. Bili smo umorni. Odveli su nas na aerodrom Rostov na Donu. Nismo znali šta se događa. Sreli smo te neke Saudijce, nismo ni znali da li su Saudijci, samo smo pretpostavili po odeći”, rekao je Prebeg za dnevnik HRT-a.

Oni su njega pregledali na aerodromu i lekari pre nego što su poleteli za Saudijsku Arabiju a sa njime je još bilo i 10 zatvorenika iz Maoka, Švedske i Velike Britanije. ” Kad sam čuo avion, rekao sam: “Momci, mi smo sto posto u Rusiji”. Najbliži aerodrom od Donjecka je Rostov na Donu. Prvo je bilo to neko uzbuđenje, konačno se nešto promenilo, konačno ide prema nečemu i onda kad sam čuo avion, ko zna gde sad idemo, šta se događa,” rekao je Prebeg.

Još uvek ej on u bolnici na Dubravi a sa njime je i njegova sestra Irina, a za kraj još je samo dodao sledeće: ”Hteo bih da stupim u kontakt sa svojom devojkom Irinom. Kad su počela vojna delovanja oko Nikolajeva, ona je pobegla u Francusku kod svoje rođake s decom. To mi je prioritet sada, ali ne bih hteo ništa da forsiram. Želim da čujem da li je dobro i ako bude uslova voleo bih da je vidim,” kaže on.

Ads