Pandemija korona virusa je pored zdravstvenih problema koje je izazvala u cijelom svijetu i koja odnosi svaki dan na hiljade života, dovela i do teške ekonomske krize kakva se ne pamti već dugo. Zbog lokdauna koji je u martu i aprilu mjesecu postojao u skoro svakoj državi došlo je do potpune obustave rada u pojedinim privrednim granama a mnogo ljudi je ostalo bez posla.

I turističke zemlje poput Italije i Španije koje su poharane virusom, ali i susjedne Hrvatske , neće ove godine imati prihode od posjeta stranih gostiju kako je to bio slučaj u prethodnim godinama. Predviđanja za ekonomski rast koja su postojala u Hrvatskoj su se poremetila i iako sada još uvijek nije došlo do pada zarade, samo je pitanje vremena kada će sve krenuti nizbrdo, bar tako kažu njihovi ekonomisti.

Prema onome što oni misle uskoro se treba očekivati smanjenje plata a ovo je bio udar na privredu čije će se posljedice osjećati godinama. Prema projekcijama, neće u svim granama privreee biti ista situacija a jedan od rijetkih sektora u kojima bi stanje moglo ići na bolje je IT sektor ali sve druge grane su na udaru krize.

Željko Lovrinčević koji radi na zagrebačkom Ekonomskom institutu je rekao da se odmah nakon proglašenja pandemije osjetio pad zarade a plate u javnom sektoru su zamrznute, dok su u privatnim firmama one i smanjene. Realno je očekivati da plate neće rasti u sljedeće dvieje do tri godine. Oporavak u Hrvatskoj će ići jako sporo naročito i što je ljetnja sezona upola slabija nego prošle godine a prihodi iz ovog sektora su vrlo značajni za državnu kasu.

 

Ads