U zadnjih nekoliko decenija sve više se priča o poplavama, vremenskim neprilikama, a i čudnim promjenama u vremenskim prilikama tokom godišnjih doba. Tako sada sve češće imamo jake kiše tokom proljeća i ljeta i dosta razornijih oluja, dok je jesen prilično topla, pa čak i u novembru ima “proljetnih” dana. Sve ovo zapravo je rezultat klimatskih promjena kako kažu stručnjaci, a to je ono na šta nas upozoravaju već godinama.

Sami smo sebi stvorili teže uslove za život obzirom na to koliko smo samo zagadili planetu, od bacanja smeća do izduvnih gasova iz vozila, otrovnih gasova iz fabrika i ostalih uzročnika aero zagađenja koje ne smeta samo nama, nego cijeloj atmosferi. Upravo iz tog razloga upućena su vrlo ozbiljna i zabrinjavajuća predviđanja o tome šta bi se moglo desiti do 2100. godine. Naime, određeni stručnjaci predviđaju kako bi Jadranska obala mogla uskoro biti poplavljena zbog podizanja nivoa mora, a smatra se kako bi more moglo dostići nivo od čak devet metara. To bi značilo da bi mjesta poput Trogira, Solina, Splita, Makarske, Dubrovnika, ali i Omiša postala atrakcije samo za ronioce, jer bi bili potpuno pod vodom i ne bi bili uslovni za život.

Nevjerojatno je to da se svake godine na samitima priča o tome kako stepen globalnog zagrijavanja ne smije preći 2 stepena, ali se i dalje ne vrši dovoljno veliki pritisak na globalne kompanije koje između ostalih zagađuju okolinu, kako bi se spriječilo i globalno zatopljenje. Ako bi došlo do ovakvog scenarija, neminovno je da bi voda došla i do Mostara, a u kojem omjeru bi pogodila druge države, nadamo se da nećemo morati vidjeti.

Ads