O vladavini Slobodana Miloševića i nejgove supruge Mire Marković još uvijek nije sve ispričano i neki detalji tek danas ugledaju svjetlo dana. Tako je poznati glumac Radoš Bajić ispričao za medije kako je i on ali i veliki broj njegovih kolega koji su tada napustili Mirinu stranku JUL, dospjelo na crnu listu i bili izgnani iz svoje profesije te im je bilo zabranjeno pojavljivanje na nacionalnoj televiziji.

Prva imena na toj listi su bile legende ne samo srpskog nego i jugoslovenskog glumišta, bračni par Milena Dravić i Dragan Nikolić. Poznati reditelj Dejan Mijač je rekao da se oni zbog toga nisu nikada žalili jer su igrali u pozorištu i mogli su sebi da obezbjede egzistenciju. I Filip David tvrdi da su tada na RTS-u postojali spiskovi na kojima su se nalazila imena ljudi koji su se na neki način zamjerili Miri Marković i kojima je pristup bio zabranjen.

Iako mnogi glumci tvrde da su postojale ove liste, Aleksandar Avramović koji je tada bio urednik na RTS-u kaže da to nije tačno i da su i Milena i Dragan tada igrali u seriji Švaštara. Na pitanje kako ovaj vrstan glumački par nije u to vrijeme mogao dobiti ulogu u jednoj od najgledanijih serija u to vrijeme, Srećni ljudi, Avramović je rekao da je serija imala određeni fond uloga.

Avramovićeve riječi je demantovala i sama Milena Dravić koja je bila jedna od rijetkih koje su u to vrijeme javno progovorile protiv Miloševića a koja je u emisiji koja je emitovana tek nakon što je on svrgnut sa vlasti, rekla da nikada nije pripadala nijednoj političkoj stranci a da je izlazila na proteste protiv Miloševića i da je zbog toga bila kažnjena jer na srpskoj televiziji nije radila punih dvadeset godina.

Ads