Danas postoji mnogo namirnica za koje se vjeruje da su zdrave a i da škode organizmu. Recimo, kako bi unijeli proteine u organizam, vegetarijanci koriste jaja, a jaja se, s druge strane, povezuju sa visokim nivoima holesterola. Ali, ono što se dokazalo nakon posljednjeg istraživanja jeste, kako holesterol iz jaja ustvari ne podiže nivo holesterola u krvi, a crveno meso je ono što se našlo na listi štetnih namirnica.

Postoji dobar razlog zašto ljudi nazivaju jaja savršenom hranom. Za samo 70 kalorija jaja su prave bombe nutrijenata, a jedan je od najboljih izvora proteina koje možemo konzumirati. Svako jaja sadrži oko šest grama proteina, a proteine iz jaja naše će tijelo najlakše sintetisati i iskoristiti.

Žumance iz jajeta je prepuno dobrih masti, i ono sadrži 18 korisnih vitamina zbog čega su jako dobar izvor energije. Pored toga, jaja sadrže veliki broj antioksidanata koji štite organizam od raznih oboljenja. Žumance dobija svoju boju od karotenoida koji im daje njegovu prepoznatljivu boju.