Kada je u pitanju vakcinacija na Balkanskim prostorima, ide jako teško dok je u Srbiji malo drugačije. Možemo reći da je razlog ovog sporog vakcinisanja, upravo ekonomska kriza, jer su vakcine previše skupe za države bivše Jugoslavije. Jedan podatak je dovoljan a to je da u 10 zemalja u kojima je počela vakcinacija građana, da su te zemlje p nekoliko puta jače i financijski stabilne od naprimjer jedne Bosne i Hercegovine ili Makedonije.

Već smo rekli da je Srbija jedina država koja je krenula sa masovnom vakcinacijom svojih građana, još prije 2 mjeseca i do sada je vakcinisala preko 3 miliona stanovnika. Koliko god stanovnici pričali i govorili ružne stvari o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, on je opet uradio jedan sjajan posao za sovju zemlju,kada je u pitanju pandemija. Također, on je pokazao koliko je široke ruke, kada je i svojim komšija obezbjedio da dođu u Srbiju i da obave besplatnu vakcinaciju sa Astratanecom. Veliki broj ljudi je iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, krenulo prošli vikend na vakcinaciju u Novi Sad i Beograd. Među tim ljudima je bila i jedna hrvatica Zrinka Bardić koja je iz Hrvatske stigla u Novi Sad, kako bi primila vakcinu. Ona je izazvala veliku bruku komentara na društvenoj mreži kada je objavila ovu objavu.

Ova je žena povela i svoje roditelje da prime vakcinu, a nakon što je primila vakcinu je izjavila da se osjeća odlično. Dodala je da nije imala nikakvih problema po pitanju prelaska granice Srbije, a jedan joj je čak graničar poželio sreću i dobrodošlicu kada je stigla u Srbiju.

Ads